pátek 11. prosince 2015

Holubice a had




Jak být chytrý jako had a zároveň nevinný jako holubice? Často se nám stává, že upřednostníme jedno před druhým. A pak většinou dojde k "průšvihu"....

Když jsme jen chytří jako hadi, může se nám časem stát, že chytrost zaměníme za pýchu. Být chytrý znamená být obezřetný, opatrný, moudrý. Nejde tady o inteligenci ani o vzdělání. Vzdělání v životě potřebujeme, ale nepomůže nám v situacích, kdy potřebujeme být chytří podle Boha.

Když jsme jen nevinní jako holubice, můžeme ublížit sobě nebo komukoliv jinému. Snažíme se být hodní, ustupovat, chápat, být tolerantní, bezelstní. Ale to nám bez "hadí chytrosti" nestačí. Potom můžeme třeba pomáhat lidem, kteří si to nezaslouží, a nejen že jim to nepomůže, ale naopak jim to ublíží. Můžeme omlouvat něčí chyby, ale tím ho utvrdíme v tom, že se vlastně nemusí snažit zlepšit, a že se až tak nic špatného nestalo.

V Judovi 1:23 je psáno: "Jiné zachraňujte jako z ohnivých plamenů. I s nimi jednejte soucitně, ale zároveň obezřetně ...... " . I tady Bůh mluví o chytrosti (obezřetnosti) a nevinnosti (soucitu).

Musíme se naučit, že jedno bez druhého nejde. Není jednoduché to propojit.
I já s tím bojuji. Někdy jsem moc soucitná a je to jen ke škodě. Někdy se přehoupnu do druhého extrému a jsem moc podezřívavá a očekávám v lidech to horší. Ale ani v jednom se necítím potom dobře.

Několikrát jsem slyšela, že věřící lidé jsou naivní a hloupí. Možná tak na lidi můžeme působit. Možná moc často otevíráme dlaň, aniž bychom přemýšleli. Možná si pouštíme k tělu lidi, u kterých to není moudré. Ale musíme dát zase pozor, abychom se nesnažili být moc málo bezelstní, pak se nám může stát, že spadneme do té druhé "škatulky"....

Tak ať se nám všem daří být chytří jako hadi a nevinní jako holubice.

Krásný den,
Pavla




Žádné komentáře: