neděle 8. února 2015

Naše role manželky

Jak byste definovaly svou roli manželky? Je to váš život, koníček, povinnost, profese? Myslíte si, že jste svému muži dobrou manželkou? Ty z vás, které ještě vdané nejsou se mohou zamyslet, jak taková dobrá manželka vypadá. Co ji charakterizuje a zda tyto vlastnosti vidíte i u sebe. Zda je to něco, co do budoucna bude součástí vašeho života a bude vás to naplňovat.


Když se podíváme do Bible, najdeme poměrně dost informací, co role dobré manželky obnáší. Je pro muže rovnocennou oporou (Genesis 2:18,20), korunou svého muže (Přísloví 12:4), štěstím (Přísloví 18:22), je také slabším pohlavím (1.Petr 3:7) a zároveň je i společnicí (Malachiáš 2:14).

Ale to vše obnáší i určité "povinnosti". A v dnešní době, v tomto moderním světě, je na některé z nich pohlíženo přezíravě, vlažně či dokonce odmítavě. A proto bych se dnes chtěla zaměřit právě tímto směrem.

Žena by měla být svému muži podřízená .... 1.Petr 3:5-6

Uvědomuji si, že někoho to může "zvednout ze židle", protože tak, jak je to napsáno, to vypadá jako osobní zásah do práv žen. Ale ve skutečnosti to tak opravdu není. Žena i muž mají stejná práva, nikdo by se neměl nad nikoho povyšovat a pokud vydržíte číst dál, dozvíte se, že i muž má své povinnosti, které ho vedou k tomu, jak se k ženě chovat.

Myslím, že jde hlavně o hladký chod domácnosti, kdy hlavou rodiny je muž a tak by měl mít konečné rozhodující slovo, protože jinak by mohly hádky a tahanice trvat věčně. To muž si bere na svá bedra starost o rodinu. To on ji musí chránit, starat se o ni a vést. A věřte, že to není lehký úkol. My ženy jsme oporou, společnicí, která má něco jako poradní hlas, který může manžela přesvědčit. Ale pokud bude muž trvat na svém, neměly bychom se tomu příčit a trvat na svém. (Samozřejmě pokud nejde o naši víru v Boha.....)


Žena by měla mít manžela v úctě ... Efezským 5:33

A to bych řekla, že souvisí i s prvním bodem. Pokud ho máme v úctě, věříme jeho úsudku, pak můžeme nechat finální rozhodování na něm. Dále nás to také vede k tomu, jak se k manželovi chovat třeba i na veřejnosti. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste slyšely své kamarádky, jak si stěžují na své partnery. Co všechno jim vadí, jak vše dělají špatně, jak jsou "nemožní" .... Je tohle úcta? Je tohle správné chování ženy k muži? Zaslouží si takové jednání kdokoliv z nás? Já bych se asi musela plácnout přes pusu, kdybych měla takto ošklivě o svém muži mluvit.


Žena by měla svého manžela milovat ... Titus 2:4

Člověk by řekl, že to je přece samozřejmé, jednoduché, jasné... Tak proč je tolik rozvodů? Proč slyším důvody, že se přestali milovat a tak jdou od sebe? Ono milovat není něco tak jednoduchého, jak se zdá. Má to své nástrahy, které nás odvádí jiným směrem. Naše láska se mění a prvotní zamilovanost se po určité době přemění v lásku, která může časem vyprchat. Musíme ji stále rozdmýchávat a udržovat - stejně jako oheň. Pak bude silná, vytrvalá a bude nám k užitku.

Letos to bude 14 let, co se s manželem známe. A stále si pamatuji, jak v době, kdy jsme ještě nebyli manželé, mi říkal, že je zvědavý, jak dlouho mi vydrží být šťastná v jeho náruči. Co myslíte, ještě teď , když se k němu přitulím, mu to připomínám, že mně to ještě nepřešlo :-D


Žena se učí od svého manžela ... 1.Korintským 14:34,35

Tady musím zmíňit, že můj muž si mně vzal v době, kdy jsem byla nevěřící. Řekla bych, že byl hodně odvážný, ale vyplatilo se mu to :-) A já se od něj stále učím a určitě ještě budu. Jeho zájem o Boha je mi příkladem. Jeho vědomosti jsou mnohem větší, hlubší než mé a tak mám možnost od něj čerpat a přiučovat se každý den. Určitě je něco, co nám naši muži mohou předávat a učit nás. Jen je musíme nechat, aby nám to ukázali.


Žena má být důvěryhodná ... Přísloví 31:11

Zde je zmíněna 31.kapitola knihy Přísloví, kde je vlastně popsána "znamenitá žena", která by měla být naším vzorem. Vždy si říkám, že pro mně bude asi vždy nedostižným vzorem. Vždy si říkám, že bych chtěla být ženou, které může manžel důvěřovat. Proto se mu se vším svěřuji, nemám tajnosti a na oplátku vím, že mi důvěřuje. Bohužel jsem ve svém okolí viděla, že takové chování není zase až tak samozřejmé a jen doufám, že tento náš model převezmou i naše děti a bude jim ku prospěchu.


Žena by měla milovat své děti ... Titus 2:4

K tomu asi není co jiného dodat. Jen asi maličkost, že někdy je to opravdu náročné a kolikrát nás to stojí hodně úsilí, energie a slz, ale i přes to všechno je milujeme!


Žena by měla být cudná, zdrženlivá ... Titus 2:5

Tak teď je ještě zima a proto nás často halí svetry a dlouhé bundy. Ale rozhlédněme se v létě. To si vždycky říkám, co na to musí říkat naši dědečkové, kteří vyrůstali v naprosto, ale naprosto jiné době. To, že teď mohou na ulici potkat skoro svlečené ženy a ještě to mají zadarmo ... není asi zrovna nejlepší vizitka naší doby. Nechodím zahalená tak, aby nebyl vidět ani milimetřík mé kůže, ale opravdu řeším, co si obléknu na  sebe, když jdu ven. A abychom si stále nestěžovaly na dnešní dobu, tak zrovna teď máme tolik možností si najít oblečení, které je krásné, módní a přitom decentní, vkusné a .... cudné :-)


Žena by měla pečovat o domácnost ... Titus 2:5

Že to přece děláme automaticky? Že pereme, vaříme a uklízíme? Ano, to opravdu děláme, protože jinak bychom se doma brodily v nepořádku a ohluchly bychom řevem hladových členů rodiny :-)
Ale pečovat o domácnost je možná i něco víc. Řekla bych, že to je taková směs všech těch bodů, které jsem zde vyjmenovala. To všechno dělá naši domácnost výjimečnou. My jsme výjimečné, pokud se snažíme být dobrými ženami pro své muže a děti.


Tak ... a aby to nebylo jen o nás ženách a našich povinnostech, tak zde je něco pro pány :-)

Muž by měl ženu ...

MILOVAT     ( Efezským 5:25, 28)
CTÍT     (1.Petr 3:7)
POSTARAT SE O NI     (1.Timoteovi 5:8)
UČIT JI     (1.Korintským 14:35)
CHRÁNIT     (1.Samuelova 30:1-19)
NEROZVÉST SE S NÍ     (1.Korintským 7:11)

Když bude muž i žena plnit své role tak, jak nám ukládá Bůh, měl by to být ten správný recept na dobré manželství, které vydrží a bude příkladem. Co myslíte?

Krásný den s Bohem,
Monika

2 komentáře:

Jana řekl(a)...

Ahojky. Zase já :-)
Baví mě, že každé manželství je originál- umělecké dílo. Čím víc do toho investuješ lásky, tím je to krásnější.

Monika řekl(a)...

Přesně tak, nedovedu si představit, že bychom byli všichni naprosto stejní. To by byla opravdu nuda. Ale mám radost, když vidím společné rysy v různých manželstvích - jako třeba víra v Boha :-)