pátek 20. února 2015

Ježíš je můj nejlepší přítel

Byla jsem s Terezkou u doktora a cestou zpátky domů jsme šly kolem hříště, které Terezka neznala. A hned mně prosila, zda si může chvilku pohrát. No odolejte těm prosícím očím :-) Současně s námi tam byla asi školní družina (jen odhaduji podle vzhledu dětí, na školku už byly trošičku větší). Děti tam běhaly, smály se a křičely. No děti, na hřišti se to tak nějak čeká. Takže zatímco jsem sledovala dění okolo Terezky, aby ji nikdo v zápalu her nesmetl, stihla jsem si také povšimnout určitého "jevu". Kluci hezky pospolu řádili na kolotoči, kdežto dívenky byly rozdělené do dvojic případně trojic a byly různě separované a tu si povídaly, tu se spolu houpaly a chichotajíc si něco sdělovaly, či se spolu honily kolem hřiště. I já si vzpomněla, že to tak bylo vždycky. Holky si vždycky najdou jednu dvě nejlepší kamarádky, ale kluci většinou řádí v partě.

A já se rozhodla, že Terezce připravím nějaké studium o přátelství. Aby věděla, jak je důležité si najít dobré přátele, kteří za to stojí. Kteří nás nebudou svádět ze správné cesty, kteří nám budou oporou a které budeme mít rádi celý život.

Tak se teď trošičku zamyslete a řekněte si, jaký je váš nejlepší kamarád / kamarádka? Co byste o nich mohli říct? Zná vás dobře? Má vás rád/a? Co všechno by vám přál/a? Má na vás vždy čas? Je pořád stejný/á nebo se časem mění stejně jako vaše přátelství?
A abych laťku nasadila hodně vysoko - zvolila jsem pro porovnání Ježíše. Co si tedy o něm můžeme říct?



1) Ježíš mně zná
- o kom můžeme říct, že nás zná skrz naskrz? Tak jako manžel či manželka ví o svém protějšku hodně, nebo rodiče znají své děti, tak mnohem víc a hlouběji nás zná Ježíš. Zná naše myšlenky, naše radosti i stesky. Ví o čem přemýšlíme, co říkáme a co děláme.  Nic před ním není skryto. A protože nás tak dobře zná, ví co je pro nás dobré, co je nám prospěšné a co nám může udělat radost. Jsme totiž pro Ježíše důležití!

Vám jsou ale spočítány i všechny vlasy na hlavě! 
Matouš 10:30

Nedovolí, abyste byli pokoušeni nad své možnosti; 
uprostřed zkoušky vám poskytne východisko, abyste mohli obstát. 
1.Koritnským 10:13


2) Ježíš mně miluje
- nejlepší přítel je ten, který nás má rád takové, jací jsme a Ježíš nás má rád jako nikdo jiný. Miluje nás a nikdy nepřestane, i když chybujeme a nejsme dokonalí...

Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. 
Jan 15:13

Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, 
aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život. 
Jan 3:16


3) Ježíš chce pro mně to nejlepší
- vede nás v našem rozhodování, protože mu na nás záleží. Je ale důležité, abychom mu v tomto naprosto důvěřovali. Dal nám Bibli, která nám pomáhá rozpoznávat dobré od špatného. Ježíš nám v ní říká, co bychom měli dělat (mít jednoho Boha, poslouchat rodiče, chodit na shromáždění), ale i co nedělat (lhát, krást, ubližovat ostatním).

Veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je nanejvýš užitečné. 
Vyučuje nás a usvědčuje, napravuje a vychovává ve spravedlnosti, 
aby byl Boží člověk dokonale připraven a vybaven ke každému dobrému dílu. 
2.Timoteovi 3:16-17


4) Ježíš má na nás vždy čas
- každému se někdy stalo, že si chtěl s někým o něčem promluvit. Ale nevyšlo to, protože ten dotyčný neměl čas. Ale Ježíš je tu pro nás a můžeme s ním mluvit kdykoliv a kdekoliv
On vlastně chce, abychom se na něj se vším obraceli, žádná doba pro něj není nevhodná, nikdy ho nerušíme.

Kdykoliv o něco prosíme podle jeho vůle, slyší nás. 
A když víme, že nás slyší, kdykoli o něco prosíme, 
pak víme, že to, oč jsme jej prosili, dostáváme. 
1.Jan 5:14-15


5) Ježíš se nezmění
- je a bude vždy stejný. Stále nás miluje a to z celého srdce. Je zde, aby nás vyslyšel, pomohl nám i povzbudil.

Ježíš Kristus je tentýž včera, dnes i na věky. 
Židům 13:8


A tak si přeji a doufám, že Ježíš bude Terezčiným nejlepším přítelem. Naštěstí to je přítel, který nepatří jen jednomu, ale může se přátelit i s vámi. Stačí jen chtít :-)

Přeji krásný den s Bohem,
Monika

Žádné komentáře: