pátek 13. února 2015

50 odstínů ....

Včera jsem četla jeden moc hezký článek. Jmenoval se "50 odstínů milosti" a bylo to přesně to, co jsem v posledních dnech potřebovala si přečíst.

V dnešní době totiž není moc možností, aby se člověk vyhnul reklamě, upoutávce, debatám na film 50 odstínů šedi, jak už v televizi, rádiu nebo na internetu. Když mi před nějakou dobou kamarádka řekla, že už se nemůže dočkat, až natočí tento film a ukázala mi video, které bylo sestříhané z nějakých ukázek jiných filmů do podoby, aby to připomínalo film, jak by mohl vypadat, bylo mi z toho špatně. Opravdu. Nejsem puritánka, která by si musela jít vykapat oči kapkami, jen co zahlédne nahé tělo, i když také neříkám, že bych to chtěla vyhledávat. Ale co je dost, to je dost. A že tohle je vážně dost. Ono stačí, že se o tom mluví jako o pornu pro mámy.

Ale vrátím se k původnímu článku. Bylo tam zmíněno pár věcí, které bych chtěla zmínit pro zamyšlení. Samozřejmě se svolením autorky :-)

Opravdu chceme věřit, že ženská podřízenost je o mužově dominanci v sexu? 

Chtěli bychom, aby si  naše dcera přivedla domu takového Christiana Greye?

Chceme, aby se naši synové takto chovali k ženám? 

Co by si všichni ti nadšenci filmu pomysleli, kdyby Christiana Greye hrál muž s mastnými vlasy, s chybějícími zuby a nadváhou. Ještě pořád je to tak lákavé? Ještě pořád je to něco, co by chtěli vidět?

Nebudu na tyto otázky odpovídat, myslím, že odpovědi jsou naprosto jasné. Ale přemýšlejme o tom, jak naše jednání, náš výběr aktivit, přátel a nebo třeba i výběr filmů, které sledujeme může ovlivnit naše okolí. Naše blízké, naše přátele, někoho, kdo hledá smysl na tomto světě, ale hlavně .... jak může ovlivnit nás samotné!!!

Mrzí mně, že je tento film cíleně promítán v době Sv.Valentýna, jako by to byla ukázka normálního "romantického"vztahu mezi mužem a ženou. Protože jak autorka článku píše,  Bůh to takhle nevidí. Bůh nestvořil sex, aby byl takto zneužit. To není portrét manželství, které ukazuje jak moc Kristus miloval Církev (že pro ni dal svůj život).

Myslím, že si všichni zasloužíme mnohem mnohem víc, než co nám "dává" tento film. Boží láska naplňuje naše osamělá srdce. Nemusíme si je plnit tímto brakem. Když jsme plni každodenního stresu nebo se naopak cítíme prázdní, Boží láska nás chrání, pečuje o nás a naplňuje naše srdce nejhlubší touhou. A stejně jako autorka i já se přidávám - tento víkend, a každý den, rozhodujme se rozumně! Zasloužíme si víc.

... čerpej sílu z milosti, která je v Kristu Ježíši. 
2.Tim 2:1

Bůh ale dokazuje svou lásku k nám: Kristus zemřel za nás, když jsme ještě byli hříšníci. 
Římanům 5:8


Hřích už nebude vaším pánem, protože nejste pod Zákonem, ale pod milostí. 
Římanům 6:14


Celý článek (v angličtině) i s verši pro povzbuzení najdete zde: "ONLY A BREATH".

Mějte krásný den s Bohem,
Monika

12 komentářů:

Jana řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...

Jejda. Moc se omlouvám. Chtěla jsem jen poděkovat za článek. Často o tom přemýšlím, kam se vytrácí něha, věrnost,čistota partnerských vztahů...

Monika řekl(a)...

Ahoj Jani, přesně tak, je to smutné.

bláznivý zahradník řekl(a)...

Napsala jste to pravdivě. Pěkný večer. Pavel

bláznivý zahradník řekl(a)...

Napsala jste to pravdivě. Pěkný večer. Pavel

bláznivý zahradník řekl(a)...

Napsala jste to pravdivě. Pěkný večer. Pavel

Monika řekl(a)...

Pavle moc děkuji, ale hodně jsem byla inspirována autorkou, kterou jsem v článku uvedla. To aby nevznikla mýlka, že je to z mé hlavy :-D
Monika

Unknown řekl(a)...

Ahojky jsem stejneho nazoru.. vytraci se i ucta k tomu druhemu..ale porad si rikam ze je to vse jen cesta a clovek by si mel vsimat takovych veci, aby vedel ze tak to byt nema..

Monika řekl(a)...

Ivo to je pravda, člověk může těžko žít v nějakém vákuu, kde by se všeho stranil, už kvůli tomu, aby viděl, co je dobré a co špatné. Sice mám občas pocit, že bych se nejraději odstěhovala někam na kraj světa, kde by bylo milo a klid, ale na druhou stranu, takto se můžeme opravdu učit přímo ze života...