úterý 30. dubna 2013

Sdílení víry

Pro dnešní příspěvek jsem se inspirovala knihou Craiga Groeschela "The Christian Atheist"
Jedna kapitola knihy pojednává o sdílení víry. 

Zasvěťte svá srdce Pánu Kristu 
a buďte připraveni podat odpověď každému, 
kdo se vás zeptá na důvod vaší naděje.
1.Petr 3:15

Jak je vlastně možné, že lidé, kteří mluví o své víře ve svém okolí nebývají bráni vážně. Někdy jsou útrpně vyslyšeni, někdy ani to ne a ve velké míře si ten druhý stejně myslí to svoje. A to je asi taky jeden z důvodů, proč se mnoho křesťanů nesnaží svou víru a Boží Slovo šířit dál.

Nedivím se, i já mám své zábrany a meze. Neumím moc mluvit na veřejnosti, mám problém o víře začít jako první. A to ani nemluvím o tom, že má obrovská zábrana je, mluvit o víře před svou rodinou. Ostuda, já vím. 

Podívejme se na slovo "evangelizace" - řecké slovo "evangelizo", které znamená - hlásej a sdílej dobrou zprávu. Evangelium je v překladu "dobrá zpráva".

Jsme ale jen lidé a máme obavy 

- abychom nebyly moc hrrr

- abychom se nestaly neoblíbené

- abychom se nezesměšnily

- abychom nevyprovokovaly hádku

Měly bychom mít ale na paměti tu urgentnost, tu důležitost celé věci. Věříme v peklo? Když zemře někdo nevěřící, často slýcháme, že to byl v jádru dobrý člověk a je na lepším místě. A kdo ví, třeba ano. Soudit nás bude jen Bůh. Ale v Bibli jsou pokyny, jak se chovat, jak žít a hlavně co udělat pro svou spásu. A to by pro nás mělo být měřítkem. A kdo to za nás udělá, aby naši blízcí a přátelé byli zachráněni? Myslím, že je na nás, abychom se postaraly o to, že se naše okolí dozví pravdu.

Autor v knize uvedl svůj příběh, kdy  ho jedna žena pozvala do nemocnice, aby si promluvil s jejím otcem. Měl s ním promluvil jako pastor o Bohu, protože od svého okolí nechtěl nic slyšet. Autor za ním přišel a jelikož nechtěl pána hned odradit, optal se na zájmy, jak jde život a tak. Strávil s ním celé  odpoledne a hodně se o něm dozvěděl. Čekal na vhodný okamžik, aby rozhovor stočil k Bohu, ale nedařilo se. Nakonec se rozhodl, že na to nebude tlačit. Vybudoval si s mužem jakýsi vztah a až se vrátí druhý den, zkusí mu už o Bohu povědět. A tak druhý den přišel a zjistil, že pán zemřel........................................

Nezmeškejme naši šanci někomu zvěstovat Boha. Je to příliš důležité, abychom to oddalovaly!

Pěkný den s Bohem!
Monika


středa 24. dubna 2013

Podobenství o rozsévači (Matouš 13)

Dneska se chci podívat podrobněji na jedno podobenství, které jste už jistě četly nebo o něm slyšely. Najdete ho v Matouši 13.kapitole.

"Hle, vyšel rozsévač, aby rozséval. A jak rozséval, některá semena padla, podél cesty a přiletěli ptáci 
a sezobali je. Jiná padla na skalnatá místa, kde neměla dost země, a ihned vzešla, protože země neměla hloubku. Když pak vyšlo slunce, spálilo je, a protože neměla kořen, uschla. Jiná zas padla do trní, 
a když trní vyrostlo, udusilo je. Ještě jiná však padla na dobrou půdu a vydala úrodu - některé 
stonásobnou, jiné šedesátinásobnou a jiné třicetinásobnou. Kdo má uši, slyš!"  
Matouš 13:3-9

Poslechněte si tedy význam podobenství o rozsévači: Ke každému, kdo slyší slovo o Království a nerozumí, přichází ten zlý a uchvacuje to, co bylo zaseto do jeho srdce. To je ten , u koho bylo zaseto podél cesty.  
Na skalnaté zemi je zaseto u toho, kdo slyší Slovo a hned je s radostí přijímá, ale nemá v sobě kořen a je nestálý. Jakmile kvůli Slovu nastane soužení nebo pronásledování, hned odpadá. Do trní je zaseto u toho, kdo slyší Slovo, ale starosti tohoto světa a oklamání bohatstvím to slovo dusí, a tak se stává neplodným. 
Do dobré země je zaseto u toho , kdo slyší Slovo a rozumí a který opravdu přináší úrodu: někdo stonásobnou, jiný šedesátinásobnou a jiný třicetinásobnou. 
Matouš 13:18-23

A teď se pojďme podívat blíže na jednotlivé možnosti, které tu jsou představeny.

1) semena podél cesty, sezobaná ptáky (ten kdo slyší, ale nerozumí)
zde bych mohla ukázat na mnoho lidí, ale abych byla spravedlivá, ukáži na sebe. V mém životě se cesta k Bohu ukázala několikrát a přesto mi trvalo mnohem déle, než jsem se Bohu otevřela a přijala ho. Pamatuji si, že v jedné bývalé práci jsem měla kolegu křesťana, který mi o Bohu občas říkal. Jednou byl v práci velký klid, šéf byl pryč a protože nebylo co dělat, tak si kolega vzal Bibli a četl si v ní. Já ho požádala, aby mi přečetl něco zajímavého a tak jsem slyšela o Egyptských ranách ze Starého Zákona. Ale poprosila jsem ho, ať mi jen čte a do ničeho mně nenutí, že si to jen ráda poslechnu. A jak jsem řekla, tak udělala. Jen jsem si to poslechla a víc jsem se nezajímala. Přiletěli imaginární ptáci a všechna semínka sezobali :-D

2) semena na skalnatém místě, slunce je spálilo (nadšení, které při prvních problémech končí)
jelikož nejsem křesťankou nějakou moc dlouhou dobu, myslím, že to bude letos 8 let, nevybavuji si z vlastní zkušenosti někoho, koho bych k tomuto podobenství přirovnala. Ale když se podívám do osobního života, nacházím podobné příklady, které mohu použít. Můj bratranec jako malý moc nesportoval. Když pak viděl, jak si můj bratr užívá fotbal, rozhodl se se strejdou, že bude taky hrát. To bylo velké nadšení, zpočátku ho to hodně bavilo, ale časem zjistil, že ho to stojí moc času a námahy. Musel chodit na tréninky, musel sportovat a cvičit. A protože na to nebyl zvyklý, časem ho to udolalo a s fotbalem zase přestal. Fotbal ho bavil, ale ty povinnosti a strasti okolo ne. A tak ho to "slunce" spálilo. Určitě si něco takového umíme představit i co se víry a Boha dotýká. Zpočátku nás to pohltí, chceme se o Bohu dozvědět hodně a co nejrychleji. Čteme Bibli, diskutujeme a hledáme možnosti, jak se ještě víc zdokonalovat.  Ale pak se dostaneme do kolektivu, kde lidé žijí jinak, kde Bůh není na prvním místě a najednou se potýkáme s problémy. Někdy to ustojíme a někdy ne.

3) semena padlá do trní, které je udusí (starosti tohoto světa dusí)
zde se určitě najdu taky. Kolikrát se mi stane, že je několik dní hektických. Cestujeme, balíme, vybalujeme, trávíme čas s přáteli a já si pak najednou z hrůzou uvědomím, že jsem do toho všeho šla sama, bez Boha.. Jako by on zůstal doma, zatímco my jsme odjeli. A to mluvím o těch příjemných starostech. Ale mohou nás potkat i těžkosti. Starost o práci, o bydlení, o děti. Obavy z nemoci, ztráty blízkých či nehod.  Nebo to může být i honba za materiálními věcmi, které nám Boha nahrazují. Co je pro nás důležitější, Bůh nebo hezký byt, dům nebo auto.... V každém dni, ať už je jakýkoliv,  by s námi měl být Bůh. Neměly bychom ho odhánět. Neměly bychom ho v sobě dusit. Protože on s námi chce být v dobrém i ve zlém. Tak jako se to říká v manželském slibu. I my jsme v takovém manželství s Bohem. A Bůh říká, že nemáme mít starosti, vše je v jeho rukou.

4) dobrá půda, která vydala úrodu
co na to říct, to je meta, kterou bychom měly chtít dosáhnout. Být přesně taková, jak si Bůh žádá. Přijmout jeho Slovo, nechat ho v nás klíčit a kvést. A dále ho šířit. Být dobrým příkladem pro ostatní a vytrvat na té správné cestě. Moc se mi ta představa líbí a tak se chci snažit, aby se můj život ubíral právě tímto směrem.


Je to totiž na každé z nás. Rozhodnout se, kde právě stojíme a co s tím vším uděláme. Necháme Boží Slovo spadnout vedle cesty, na skalnaté místo, do trní a nebo na úrodnou půdu?

Pěkný slunečný den s Bohem!
Monika

pátek 12. dubna 2013

JEDNO SLOVO...2013

Moc se omlouvám za menší odmlku zde na blogu a doufám, že se nám povede zase najet na trošku častější články. Alespoň do léta, než se všichni rozprchneme za letní zábavou :-D

Dopředu se omlouvám ještě za téma dnešního článku, mám ho už nějakou dobu připravený a tak je to opět na téma modlitby. Ale zase trošku jinak a snad i odlehčeněji.

Všimla jsem si totiž na několika zahraničních stránkách či jejich komentářích, že si některé ženy dávají místo novoročního předsevzetí jakési heslo - jedno slovo - které je provází celým rokem. Bývá to něco, co chtějí zdokonalit, více "prožít", podělit se o něj, poznat jej více....

Inspirovalo mně to a tak jsem si v únoru vybrala to své "jedno slovo" pro rok 2013. A je to slovo: MODLITBA

Už jsem letos pár článků spojených s modlitbou psala a tak víte, že je to něco, s čím se dost potýkám. Proto je mým celoročním cílem to, abych se s modlitbou nějak vyrovnala. Abych byla spokojená i já i Bůh.

Jak to půjde se ještě uvidí, jsem teprve na začátku, ale každopádně to nevzdávám :-)

Na závěr vám dám trošku nahlédnout "pod pokličku" mého snažení. Chci vám ukázat, co se nakonec ujalo, co mi vyhovuje a hlavně pomáhá.



PRAYER JOURNAL - zde se mi nelíbí český překlad ve smyslu "modlitebníček" či něco podobného. Proto zůstávám u anglické verze, ale je na každé z vás, jak si takovou věc pojmenujete, že ano :-)
V podstatě je to sešit, kam si zapisuji v modlitbě své prosby, díky Bohu, protože se mnohem více soustředím na rozhovor s Bohem a cítím, že taková modlitba je silnější, než některé mé roztržité modlitby v průběhu dne. Mým cílem je mít takový sešit na každý rok a pokračovat i když to bude po kouskách, žádné velké slohové práce, ale bude to kontakt s Bohem a o to mi jde.





NOTÝSEK NA VERŠE - tento jsem objevila zcela náhodou v jednom papírnictví a hned jsem ho chtěla. Jsem vizuální člověk a tak když už chci něco pravidelně používat, chci to mít na oko pěkné, úhledné, barevné a tak :-) Tento notýsek má 4 barevné sekce, takže jsem si je podle barev roztřídila a každou část používám na verše z různých okruhů. První růžová je na téma - modlitba. Zelená je na téma - slova (tlachání, drby, pomluvy, výřečnost...). A tak dále. Chci si do notýsku vpisovat verše k vybraným tématům, které chci mít takto po ruce a vždy budu vědět, kam sáhnout, když se budu potřebovat "poradit" :-D





A co vy, máte nějaké pomůcky, které používáte ať už pro modlitby, tak pro studia Bible?
Přeji vám hezký den s Bohem!
Monika