čtvrtek 28. února 2013

Plány roku 2010 :-)

Když jsem vkládala štítek k předchozímu článku, zjistila jsem, že už jeden s názvem "předsevzetí" existuje. Tak jsem se na něj podívala a zjistila jsem, že na začátku roku 2010 jsem si dala pár předsevzetí a slibovala, že do roka dám vědět, jak to dopadlo.....no, řekla bych že ne moc slavně :-D

Původní článek je ZDE.

První tři body se vztahovaly více méně k Bohu. Ty druhé tři vám ani nebudu rozebírat, neb nesportuji, vařím tak nějak ani zdravě ani vyloženě nezdravě a angličtina....svůj osobní blog jsem psala dvojjazyčně a teď jsem to musela pro nedostatek času vzdát (než jsem to vždycky přelouskala do angličtiny, tak jsem na tom strávila jednou tolik času...)

Ale abych se vrátila k těm prvním bodům:

1) mít více času na Boha...
takhle zpětně už přesně nevím, ale rozhodně se nám Bůh ukázal v tom, že jsem po 5 letech otěhotněla. Zcela nečekaně. Pamatuji si, že jsem si šla udělat test a v hlavě mi znělo, "je to všechno na tobě, Bože". Ani to nebyla prosba, aby ten test byl pozitivní, protože jsem si ho dělala jen z rutiny před návštěvou lékaře. Ale doteď vím, že se mi tohle v hlavě honilo a pak jsem se nestačila divit :-D Celý ten rok jsme cítili Boží požehnání a to stále trvá :-)  Věřím, že to bylo všechno správně načasované a v průběhu času to i vidím.

Ale abych se vrátila k tomu předsevzetí. Nemohu vám teď říct přesná fakta, o kolik času víc jsem Bohu dala :-D To vážně ne, ale věřím, že jsem na Boha myslela hodně a doufám, že jsem ho celkově upřednostnila ve svém životě. Na druhou stranu musím přiznat, že co se nám narodila v roce 2011 dcerka, jako by toho času bylo pro změnu míň.....ale je to tak? Pokaždé, když se na Terezku podívám, vidím v ní Boží stvoření. Vidím v ní Boží lásku. Vidím v ní Boží dar. Každý večer se na ni s manželem chodíme několikrát podívat, když spí. Díváme se, jak spokojeně oddechuje a culíme se. A děkujeme Bohu, že nám tohle všechno dopřál. Říkám si, že Bůh je všude kolem nás. V našich dětech, v našich manželstvích, v našich rodinách. A tak doufám, že Boha těší mé pokusy být dobrou manželkou a dobrou mámou. I když je pořád co vylepšovat :-D


2) častěji aktualizovat blog...
myslím, že čísla jsou jasná:
r.2009 - 18 příspěvků
r.2010 - 29 příspěvků
r.2011 - 54 příspěvků
r.2012 - 20 příspěvků

a tak je vidět, že rok 2010 na tom tak špatně nebyl, ale protože je také vidět, že se tendence počtu příspěvků začíná snižovat, hodlám se tento rok hodně snažit to zase napravit.

3) splnit si svůj sen...
slíbila jsem, že ho odtajním, ale nedostala jsem se k tomu. Tak teď prozradím, co to bylo, i když z toho nakonec sešlo. Takže co to bylo? Mým snem bylo příjemné virtuální místečko, kde by se prodávaly křesťanské knihy pro ženy a k tomu třeba nějaké doplňkové zboží. Viděla jsem na zahraničních stránkách takových pěkných věcí (notesy, hrnečky, obaly na Bible...). No a kdybych svůj sen ještě trošku rozšířila, tak by se mi líbilo, kdybych mohla otevřít takové místečko i ve skutečnosti. Podávala by se tam káva, čaj, byly by tam pohodlné židle, křesílka, dětský koutek a celé by to bylo pojato jako kavárnička, čítárna, a zároveň knihkupectví. Jenže v dnešní technické době už o tištěné knihy není takový zájem a ty elektronické si stáhnete v pohodlí domova sami. A tak vyčkávám, co mi Bůh poradí. Co mi vnukne za nápad. Protože věřím, že pokud to bude od Boha, tak mi s tím určitě i pomůže.

No tak to vidíte, takhle to dopadá, když si dáte předsevzetí....nebo ne? Jak to s těmi předsevzetími u vás? Dáváte si je? Máte pro letošní rok nějaké?

Já jsem si jedno takové speciální dala, ale o tom, zase někdy příště.
Hezký den s Bohem,
Monika

středa 20. února 2013

Dejme si předsevzetí...

Činím vážné rozhodnutí před Bohem, že přebírám plnou zodpovědnost za sebe, mou ženu a mé děti.

Budu je milovat, chránit je, sloužit jim a učit je Boží slovo jako duchovní vůdce mého domova.

Budu věrný své ženě, milovat a ctít ji, a budu ochoten položit svůj život pro ni tak jako Ježíš Kristut zemřel pro mně..

Budu žehnat svým dětem a učit je milovat Boha z celého jejich srdce, celou jejich myslí, celou jejich silou.

Budu jé učit ctít autoritu a žít odpovědně.

Postavím se zlu, budu následovat spravedlnost a milovat milosrdenství.

Budu se modlit za druhé a jednat s nimi s laskavostí, úctou a soucitem.

Budu pilně pracovat , abych zajistil potřeby mé rodiny.

Odpustím těm, kteří mi ublížili a smířím se s těmi, kterým jsem ukřivdil.

Poučím se ze svých chyb, budu činit pokání ze svých hříchů a řídit se zásadami jako muž odpovědný Bohu.

Budu hledat Boha, abych ho ctil, budu věrný jeho církvi, řídit se jeho Slovem a činit jeho vůli.

Budu odvážně pracovat se silou, kterou mi Bůh poskytuje k naplnění tohoto předsevzetí po zbytek mého života a pro jeho slávu.

Já a můj dům však budeme sloužit Hospodinu. Jozue 24:15


*********

Tak teď si říkáte, co to tady píšu :-)
Já se tu chci podělit o úžasný zážitek ze sledování jednoho filmu, který bych opravdu všem doporučila. Ačkoliv si myslím, že je tento film dělaný hlavně pro američany, určitě se dají zobrazené principy použít i u nás.

Jedná se o film Courageous - Odvážní.

Abych vám trošku přiblížila děj...budu se snažit neodtajnit vše, co se tam děje. Film nám ukazuje několik mužů, který se snaží vypořádat se se svými životy po svém. Vidíme, jak je trápí nedostatek času s dítětem po rozvodu, problémy s prací nebo i jak se otec nedostatečně věnuje svým dětem. Až smrt dítěte jednoho z nich odstartuje velké změny.

Otec se otevře Bohu, začne více studovat Bibli a začíná si uvědomovat, že je v ní mnoho o tom, jakým otcem a hlavou rodiny by měl být. Přizve své přátele a společně pronesou slavnostní slib, že se vynasnaží být takovými muži, jací by podle Boha měli být.

Ale jak už to tak v našich životech bývá, počáteční chuť a horlivost je vystavena zatěžkávacím zkouškám. Nic není tak jednoduché, jak se prve zdálo a je jen na nich, aby se udrželi na té správné cestě. Více neprozradím, ale rozhodně velmi doporučuji tento film vidět!


A jak je teď již zcela jasné, v počátku článku jsem uvedla jejich předsevzetí. A já vás teď poprosím, abyste si ho přečetly ještě jednou a zamyslely se.....funguje to takhle i u vás doma? Je váš manžel takový mužem, jaký je popsán v Bibli? Chce jím být? Nejste náhodou příčinou, proč takový není?

V dnešní emancipované době je hodně těžké uznat, že hlavou rodiny je muž. Nechat ho převzít zodpovědnost za rodinu a nechat ji vést. Zkusme se podívat do Bible a ujistit se, že naše rodina funguje na takových principech, jaké nám dal Bůh. A pokud ne....dejme si předsevzetí, že to napravíme :-)

Dobrou noc.
Monika

sobota 16. února 2013

"PRAYER LIFE"

Vítám vás opět u dalšího článku a chci se hned zkraje omluvit za anglický název příspěvku. Musím se přiznat, že některé názvy, pojmy jsou mi bližší v anglickém jazyce a tohle je jedním z nich. Zní mi to melodičtěji v hlavě a líp se mi to proto i vyslovuje. Proto hned varuji, že se ještě s něčím takovým určitě setkáte, ale zároveň doufám, že vás to neodradí a ve čtení budete pokračovat :-)

Tak o čem to chci dneska psát? Je to něco, co je mým velkým problémem. Ano, každý v něčem máme své rezervy a já se stydím, ale přiznávám, že tohle je oblast, která u mně snese velké zdokonalování. ... Je to modlitba a čas trávený s Bohem.  Je to taková ta chvilka ztišení se - zde bych použila angličtinu  "QUIET TIME"  - kdy se oddáme jen myšlenkám, modlitbám a komunikaci s Bohem. Nemyslím tím okamžiky, kdy myjete nádobí a vzpomenete si na Boha, nebo rychle odříkáte krátkou modlitbu při procházce s dítětem. Je to čas, kdy si najdete klidné místo, ničím a nikým nerušena se otevřete Bohu.


Já osobně si neumím najít ten správný čas, dát tomu pravidelnost a hlavně hloubku prožitku. Zjistila jsem, že má soustředěnost nabyla povážlivých trhlin poté, co se nám narodila dcera a já například při modlitbách na bohoslužbě jedním okem pozorouje Terezku, abych ji mohla usměrnit, kdyby chtěla povídat, volat nebo se zvednout a jít si hrát. Moc mě to mrzí a cítím to jako velký problém. A tak jsem hledala na internetu, ale i v Bibli nějaké rady, které vám teď sepíšu a snad to pomůže nejenom mně, ale i vám . Dejme se do toho.




Nejprve bych chtěla vybrat verše z Bible, které se o modlitbě zmiňují.


Modlitba dokáže mnoho - 

Má někdo z vás trápení? Ať se modlí. Je někdo šťastný? Ať zpívá chvály. Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ti ať se za něj modlí a mažou ho olejem v Pánově jménu. Modlitba víry uzdraví nemocného, Pán ho pozdvihne, a pokud spáchal nějaké hříchy, bude mu odpuštěno. Vyznávejte si navzájem své hříchy a modlete se jedni za druhé, abyste byli uzdraveni. Vroucí modlitba spravedlivého dokáže mnoho. Eliáš byl člověk jako my, a když se horlivě modlil, aby nepršelo, na zemi nezapršelo tři a půl roku. Když se pak modlil znovu, nebe vydalo déšť a země úrodu. 
Jakub 5:13-18

Modlitba je Bohu milá - 

Především prosím, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy a díkůvzdání za všechny lidi, za krále i za všechny vysoko postavené, abychom mohli vést klidný a pokojný život ve vší zbožnosti a počestnosti. Tak je to správné a milé našemu Spasiteli Bohu, který chce, aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy. Je přece jediný Bůh a jediný prostředník mezi Bohem a lidmi, člověk Kristus Ježíš, který dal sám sebe jako výkupné za všechny lidi. 
1.Timoteus 2:1-6

Modlit se často - 
Neustále se modlete. 
1.Tesalonickým 5:17

Modlit se bez prázdných slov - 

Když se tedy modlíte, neříkejte prázdná slova jako pohané, kteří si myslí, 
že budou vyslyšeni pro množství svých slov.
Matouš 6:7

V Modlitbách odpouštějte - 

Když se postavíte k modlitbě, odpouštějte, pokud něco proti někomu máte, 
aby i váš Otec v nebesích odpustil vaše prohřešky vám.
Marek 11:25

Modlete se v Ježíšově jménu- 

O cokoli poprosíte v mém jménu, to udělám, aby byl Otec oslaven v Synu. 
Jan 14:13

a na závěr 



Když budete věřit, dostanete, o cokoli v modlitbě požádáte.
Matouš 21:22



A teď k praktické stránce. Já jsem člověk, který potřebuje trošku pomoci. Nějak si věci uzpůsobit, pořídit se pomůcky  a podobně. Pamatuji si článek, který jsem kdysi četla (a přiznám se, že už nevím kde), který právě radil, jak si v tomto směru pomoci a který byl přesně moje gusto :-D A tak teď lovím v paměti,  a zkouším i se svou troškou do mlýna, abych vám nějaké ty tipy a rady předvedla.




NAJÍT SI SVÉ TICHÉ MÍSTO

- kdekoliv v bytě, kde budete mít čas pro sebe. Kde nebudou běhat děti, vyptávat se manžel, zvonit telefon či jiné rušivé elementy. Zkuste se domluvit s manželem, aby vám na ten čas pomohl s dětmi.

UPRAVTE SI SVÉ MÍSTO

- mějte prostor, kam si položíte Bibli, sešit, psací potřeby, případně i vonnou svíčku, která navodí tu správnou atmosféru, šálek čaje či kávy...

NAJÍT SPRÁVNÝ ČAS

- určitě bude problém, když se rozhodnete uprostřed dne, kdy chystáte oběd, staráte se o děti, jste v práci nebo řešíte nákup, že byste si zalezly třeba do ložnice a ať se svět zboří. Nebudete mít klid, však je vám to jasné. Co takhle si najít čas brzo ráno, stačí třeba vstát jen o 15-20 minut dřív než první člen rodiny :-D Nebo před spaním.....

CHCE TO PRAVIDELNOST

- můj velký problém, neumím dělat věci moc pravidelně. Je to otázka vůle a zvyku, takže na tom musím ještě zapracovat.

POMŮCKY

- někomu pomůže mít pěkný sešit na psaní poznámek, myšlenek, modliteb - takový "PRAYER JOURNAL"  (modlitební notes) Kdo umí anglicky, zde je odkaz na stránky, kde paní moc hezky píše o svých notesech, která si píše už leta. 



Nebo si můžete zavést "PRAYER BOOK" (něco jako kniha modliteb). Toto je super pomůcka, kteoru máme i my doma. Inspirovala jsem se na těchto stránkách




 - a používáme to celá rodina. Přiznám se, že zatím ne pravidelně, ale pracujeme na tom. Postačí k tomu fotoalbum, které si jen dozdobíte a na každou dvojstránku si uvedete takový rozpis (jako rodina, přátelé, církev, práce, zdraví, děti, ......),  a pak cílené osoby či události, za které se modlíte. Je moc hezké vidět s odstupem času, jak se některé modlitby již vyplnily.




Nechci tím ale říct, že se máme modlit jen jednou denně v určený čas. Stále platí, že by modlitby měly být součástí celého dne. Ale i tato soukromá schůzka s Bohem je důležitá pro naše srdce, pro náš klid a hlavně pro prohloubení našeho vztahu s Bohem. 


Máte i vy nějaké tipy? Podělte se s námi - zde nebo i na Facebooku.

Přeji pěkný víkend,
Monika

neděle 3. února 2013

Kosmetika a oblečení...jak to tedy je?

Tuhle otázku řeším průběžně už roky :-D

Měla jsem období, kdy jsem se vůbec nemalovala, prokládala jsem to obdobím, kdy jsem se občas malovala a zrovna teď procházím obdobím, kdy se maluju poměrně často. Jenže v průběhu té doby v mém životě nastala důležitá změna...poznala jsem Boha a tuto věc teď řeším z trošku jiné perspektivy.

Kdo z nás by nechtěl vypadat dobře. Myslím, že každá z nás chceme být upravená, dobře oblečená a připadat si krásná. Ne že ne :-) Ale jsou tu dvě měřítka. Jedno je lidské a druhé pochází od Boha. S takovým měřítkem se setkáváme v Bibli. Jsou tam pasáže, které přímo o zdobení se pojednávají.

1.Samuelova 16:7
Hospodin ale Samuelovi řekl: „Nevšímej si jeho zevnějšku ani jeho výšky, protože jsem ho odmítl. Hospodinův pohled je jiný než lidský. Člověk se dívá na zevnějšek, Hospodin se dívá na srdce.“

1. Timoteova 2:9-10
Pokud jde o ženy, ať se zdobí upraveným oděvem, cudně a rozumně, ne nápadnými účesy, zlatem, perlami nebo drahými róbami, ale dobrými skutky, jak se sluší na ženy, které se hlásí ke zbožnosti.

1. Petr 3:3-5
Vaše krása nespočívá ve vnějších věcech – v okázalých účesech, zlatých špercích a nádherných šatech – ale ve vašem srdci. Ozdobte své nitro nepomíjivou krásou krotkého a pokojného ducha, který je před Bohem velmi vzácný. Tuto krásu mívaly kdysi ony svaté ženy, které doufaly v Boha. Podřizovaly se svým manželům, ....

Ano, Boží měřítko krásy je úplně jinde, než to naše. Měly bychom to mít na paměti. Můžeme vypadat jako nejlépe oblékaná modelka, zdobit se šperky za miliony a stejně nás to k Bohu nepřiblíží. Ale na druhou stranu....pomůže nám v tom pytel od brambor, který bychom nosily místo šatů? Myslím, že zde není místo na extrémy. 

Deuteronomium 22:5
Žena se nesmí oblékat jako muž ani muž jako žena. Kdokoli to dělá, je Hospodinu, tvému Bohu, ohavný!

Znamená to snad, že bychom my ženy neměly nosit kalhoty? Aj, zrovna teď je mám na sobě. A předpokládám, že většina z vás také. Už vzhledem k počasí :-) Jak jsem se dočetla na internetu, v některých kulturách či érách byly či jsou kalhoty tradičním oblečením pro ženy. Například v Indii se k  sárí takové kalhoty nosí. Tak jak to tedy je? Myslím, že tu jde spíš o zamýšlený výsledek, zda opravdu jako muž chceme vypadat, zda se tak opravdu chceme stylizovat. Je to všechno o tom, co máme uvnitř a tím venkovním to jen ukazujeme. 

V Bibli se také mluví o cudnosti. A z tohoto důvody některé ženy zavrhly určitý střih kalhot či kalhoty samotné. Já myslím, že je důležité se na tuto věc podívat mužskýma očima. Co nám přijde naprosto nevinné a cudné, to může muži připadat vyzývavé a vyvolávat pokušení. A tak se tímto řídím i já. Ptám se svého manžela, když si chci pořídit nějaký nový "hadřík" a nechám ho říct svůj názor. Jak to na něj působí a jestli chce, aby mně v tom viděl i jiný muž. Nevěřily byste, jak to pomáhá. 

A stejně to mám i s kosmetikou. Jemné líčení určitě nikomu neuškodí a v Božích očích neklesneme. Tedy doufám :-) 

Víte, já si vždy říkám, že chci být pro svého muže krásná. Jsem teď na mateřské a to pak celý den můžete strávit v teplákách a špinavém triku, které je odrazem toho, co dítko zrovna papalo a s čím si hrálo :-D Také jsem vyrostla v rodině, kde byly 3 děti a peněz málo, takže jsem byla zvyklá si hezké oblečení schovávat na později, až bude správná příležitost. Když jsem pak chodila do práce, tak jsem se po příchodu domu převlékla do pohodlného a neřešila to, ale teď vlastně nemám příležitost se hezky obléknout. A tak jsem se rozhodla, že i doma se můžu svému manželovi líbit a přehodnotila šatník. Staré tepláky letěly jako první :-D

Je tedy pravda, že líčení si většinou nechávám na pobyt venku, ale i tak jsem moc ráda, když můžu toho našeho tatínka vítat upravená, čistá a cítit se přitom žensky. Takže nezahazujme svou ženskost a jako shrnutí bych uvedla............vše s mírou!

Pěkný den,
Monika