sobota 26. listopadu 2011

VĚDA A BŮH

Nedávno bylo zjištěno, že neutrina jsou pravděpodobně rychlejší než světlo. Na rovinu přiznávám, že fyzika mi nikdy k srdci nepřirostla, a tudíž ani netuším, co to neutrina jsou. Sice jsem se snažila pochopit to, pročetla jsem plno článků a odborných informací, ale i tak jsem zůstala na začátku :-)). Prostě "cosi" by mohlo být rychlejší než světlo. Ani to ale pro mě není to nejzásadnější. Pro mě je důležité, že jsem se přes vyhledávání "pochopení" toho, o co jde, dostala k článkům, které mě zaujaly.

V jednom je psáno o tom, že přední evolucionisté neradi slyší , že bychom mohli být odpovědni svému Tvůrci. Jeden z evolucionistů a zároveň filozof Thomas Nagel řekl: "„Chci, aby ateismus byl pravdou, a fakt, že někteří nejinteligentnější a dobře informovaní lidé, které znám, jsou nábožensky věřící, je pro mne znepokojující. Nejde jen o to, že prostě nevěřím v Boha a tudíž přirozeně doufám, že žádný Bůh neexistuje! Já nechci, aby nějaký Bůh existoval; nechci vesmír, který by podle toho vypadal.“

To mě vedlo k myšlence, proč si tolik nevěřících lidí myslí, že věřit v Boha mohou jen lidé nevzdělaní, povětšinou jednodušší, dost pravděpodobně psychicky labilní a nesebevědomí, kteří nutně potřebují nějakou životní berličku. Já mám mezi věřícími lidmi plno kamarádů. Ale ani jeden neodpovídá tomuto popisu. Naopak jsou to většinou úspěšní muži a ženy - středoškolský profesor, právník, ředitel v německé firmě, který vede 250 lidí, odborník v IT, projektant, ekonomický ředitel velkého podniku, špičkový mikrobiolog ...

Nikdo z nás by asi nikdy neřekl, že Isaac Newton byl malinko jednodušší a prostší člověk. I přesto ale řekl:
"Nádherné uspořádání a harmonie vesmíru mohly vzniknout jen podle plánu všemohoucí bytosti.
To je a zůstane mým posledním poznatkem."

A stejně tak desítky dalších přírodovědců, fyziků, astronomů .... Tak alespoň několik z nich:

Genetik Robert Griffiths řekl: "Potřebuju-li nějakého ateistu na debatu, zajdu si na katedru filozofie. Katedra fyziky by mi tady moc nepomohla".

Astronom a astrofyzik Jiří Grygar řekl: "Ateista je mezi fyziky dvacátého století bílou vránou".

Biolog P.Conklin po letech studia živých organismů použil přirovnání, které se mi moc líbí: "Pravděpodobnost, že život vznikl náhodou, je srovnatelná s pravděpodobností, že dokonalý slovník je výsledkem exploze v tiskárně".

Astronom Mikuláš Koperník: "Koho by se nezmocnil obdiv vůči všemohoucímu Tvůrci, když pozoruje a zamýšlí se nad obdivuhodným pořádkem ve vesmíru, pocházejícím z Boží moudrosti"

Matematik a astronom Johanes Kepler: "Snažil jsem se hlásat lidem vznešenost Božího tvorstva, nakolik můj omezený rozum dokázal chápat neomezenou dokonalost Boha. Věnovat se astronomii znamená číst Boží myšlenky".

Karl Von Linne - přírodovědec, zakladatel moderní botaniky a původce soustavy rostlin: "Viděl jsem přecházet kolem sebe Věčného, Nekonečného a Všemohoucího Boha, a z úcty jsem padl na kolena".

F.W.Herschel - astronom a objevitel planety Uran: "Čím více se rozšiřuje pole vědy, tím více se objevuje nepopíratelných důkazů o věčné a všemohoucí Stvořitelské Moudrosti".

A.M.Ampere - elektrofyzik (objevitel elektrodynamického zákona) - "Nejpřesvědčivějším důkazem o existenci Boha je očividný soulad prostředků, které udržují pořádek ve vesmíru a živým bytostem dodávají vše, co je potřebné pro jejich organismus".

Heinrich Madler - astronom: "Opravdový badatel přírody nemůže popírat existenci Boha, protože kdo nahlédl tak hluboko do Boží dílny jako on a měl možnost obdivovat věčnou Moudrost, musí sklonit koleno před projevy nejvyššího Ducha.".

R.Mayer - lékař a fyzik (zákon o zachování energie) - "Svůj život končím s přesvědčením, které vychází z hloubky mého srdce. Pravá přírodní věda a filosofie musí vést k víře v Boha a ke křesťanskému náboženství".

T.W.Kelvin - fyzik, objevitel několika přírodních zákonů - "Všude kolem sebe nacházíme přesvědčivé důkazy o rozumu a moudré účelnosti věcí , které poukazují na to, že v celé přírodě účinkuje svobodná vůle a zároveň nás učí, že všechny živé bytosti závisí na Věčném Stvořiteli a Vládci".

Thomas Alva Edison - "Mám neobyčejnou úctu a obdiv ke každému inženýrovi, zvláště k největšimu z nich - Bohu".

Paul Sabatier - chemik, nositel Nobelovy ceny: "Přírodní vědy a náboženství mohou proti sobě stavět lidé, kteří se málo vyznají i v přírodních vědách i v teologii".

Gustav Mie - fyzik: "Musím říci, že myslící přírodovědec musí být nevyhnutelně zbožný člověk".

A nakonec citát filozofa Ralfa Walda Emersona: "Všechno co jsem viděl, mi říká, abych důvěřoval Tvůrci ve všem, co jsem ještě neviděl".

Tak to bylo jenom několik citátů lidí opravdu vzdělaných. Některé jsem doteď neznala a musela jsem se o nich něco víc dozvědět, některé známe všichni dobře. Opravdu si myslíme, že ten, kdo dostal Nobelovu cenu, je člověk jednoduchý a v myšlení prostý? Myslíme si, že Koperník byl člověkem, který potřeboval slepě následovat a který potřeboval Boha jako pomocnou berličku?

Nikdo neumí dokázat, že Bůh existuje. Nikdo také ale neumí dokázat, že Bůh neexistuje. Ale když se podíváme kolem sebe, můžeme Boha vidět. Stačí se jenom pořádně dívat.

Pavla

pátek 25. listopadu 2011

Jak odolat?

Všimli jste si někdy, co všechno na vás vyskočí za zprávy, když zapnete internet? Čím vším se vás snaží zaujmout, abyste si přečetli právě ty a ty zprávy? V poslední době mám pocit, že lidi nezajímá nic jiného, než ženy v bikinách. Alespoň podle toho, co ukazují titulky na stránkách internetu. Právě tyto jsem našla dnes po otevření stránek Seznamu:

"Musíte vidět: tahle obdařená zrzka je teď nejžádanější modelkou spodního prádla"

"Božský pohled: Exmilenka George Clooneyho Elisabetta Canalis předvedla výstavní tělo v bikinách"

"Podívejte se: Dana Morávková v mini se svíjí v objetí obrovského černocha"

Opravdu je to tak důležitá informace, která většinu lidí přesvědčí, aby si odkaz otevřeli a podívali se? Musím říct, že mě zrovna tento druh informací moc neoslovuje. Možná proto že jsem žena....ale myslím, že i kdyby to bylo použito opačně a psalo by se tam o mužích, asi bych stejně nestála o obrázky polonahých mužů, kteří asi nemají nic jiného na práci, než se předvádět před fotografy. A kdyby přeci jenom?

"Slýchali jste, že bylo řečeno: "Necizolož." Já vám však říkám, že každý, kdo by se chtivě podíval na ženu, už s ní zcizoložil ve svém srdci" Matouš 5:27-28

A vidíte to, už se můžeme dostat do velkých problémů. Můžeme se vymlouvat, že jsme nic neudělali, ale tady nejde o čin jako takový, stačí i jen myšlenka a vyrovná se to fyzickému hříchu.

Dnešní svět nám to moc neulehčuje. Když vynecháme internet, stačí se podívat na televizní reklamu. Slečna ve spodním dílu plavek běhá po pláži a láká k nákupu sprchového gelu nebo deodorantu. A takovou reklamu lze vidět už v odpoledních hodinách... Ale dobře, tak vynechme i televizi....pak se stačí podívat venku na kolemjdoucí. Teď v zimě to není tak výrazné, ale počkejte jen co se oteplí. To pak vypadá, že se mnohým srazilo prádlo v pračce. A jak pak má člověk odolat různým myšlenkám? Vždyť se ani nemáme kam podívat, abychom se vyhnuli všem lákadlům Satana. Co tedy dělat?

MODLIT SE
Modlitba je rozhovor s Bohem. Nepotřebujete k tomu žádného prostředníka. Jste to jen vy a On. Slyší každou vaši myšlenku, vidí vám do nitra srdce. Zná vaše otázky ještě dřív než vás napadnou. A také na ně má svou odpověď. A tak ji u něj i hledejme.

STUDOVAT BIBLI
Víte, nemám ráda ten pocit, kdy nevím jak na něco odpovědět a pak už je pozdě. Čím víc studuji Bibli, tím snadněji najdu určité pasáže. Snadněji nacházím odpovědi. Snáze se mi komunikuje s ostatními. Ale nemylte se, nestačí si knihu jednou přečíst a věřit, že už vše víme a známe. Budete ji číst znovu a znovu a přitom zjistíte, že pokaždé najdete novou zajímavou myšlenku, zajímavý verš, něco co tam předtím nebylo :-D V Bibli také najdete příklady těch, kteří byli v podobné situaci. Můžete se jimi nechat inspirovat a použít je ve svém životě.

VYHÝBAT SE MOŽNÝM NÁSTRAHÁM
Což se samozřejmě lehce řekne ale hůře provede. Ale rozhodně to není nemožné. Lákají vás titulky na internetu? Vypněte internet a nebo si zablokujte stránky, které vás k hříchu svádějí. Pokud cítíte, že nejste dost silní, zrušte si internet. Máte problém s televizí? Vyhoďte ji. Místo toho si čtěte, choďte cvičit nebo si najdtěte jinou zábavu. Chodíte s přáteli na zábavy, kde se morálka moc neřeší? Pak stojí za to přehodnotit, zda taková místa navštěvovat. Může se vám zdát, že přicházíte o velkou legraci, pohodu a odvázanost. Ale zároveň se chráníte před průšvihem, který vás pak může mrzet.

HLEDEJTE OPORU
Víte jak zvládat těžké situace? Mít u sebe přítele, který vám s tím pomůže. Můžeme se inspirovat příbehy z Bible, ale také je fajn mít v blízkosti člověka, který vede zbožný život a může být pro nás velkou oporou. Prožívá stejné situace jako my a dovede je zvládnout? Vyhledejte ho, ptejte se a inspirujte se.

A co na závěr?

Vezměte si celou Boží zbroj, abyste ve zlý den mohli odolat, všechno splnit a zůstat stát. Stůjte přepásáni na bedrech pravdou, oblečeni pancířem spravedlnosti a obuti připraveností kázat evangelium pokoje. Nadto vždy třímejte štít víry, jímž budete moci uhasit všechny ohnivé šípy toho zlého. Vezměte si také přilbu spasení a meč Ducha, jímž je Boží slovo. Za všech okolností se modlete v Duchu; proto vždy vytrvale bděte a v každé své modlitbě a prosbě se modlete za všechny svaté. Efezským 6:13-18

neděle 20. listopadu 2011

Větrník

Nedaleko domova se v létě otevřela nová cukrárna. Dortíky tam vypadají naprosto rozkošně a tak jsem jednou neodolala a utratila docela velkou částku za obrovský větrník. Vypadal úžasně...dva druhy krému, těsto, poleva....prostně nádhera. Vydržela jsem celé odpoledne, protože jsem si ho chtěla dát až večer, až bude klid a já budu mít možnost si ho pořádně vychutnat. A dočkala jsem se :-D Problém ale byl ten, že dortík nebyl vůbec dobrý! Krém měl hrudkovitou konzistenci a nevýraznou chuť. Jak velké bylo nadšení, tak velké bylo i zklamání.....


A to stejné se může stát i s námi křesťany. Navenek člověk může působit velmi zbožně. Může vyvolávat dojem poslušného křesťana, který se pravidelně modlí, studuje, činí dobro kde může a následuje Ježíše. Ale kdybychom se podívali do nitra, možná bychom pocítili stejné zklamání, jaké jsem tu již popisovala. Ano, my asi těžko nahlédneme do nitra našich přátel, blízkých či kohokoliv koho potkáme na ulici. Ale věřte mi, Bůh tohle všechno může. A on to i dělá. Se stoprocentní jistotou ví, co se nám v srdci a v mysli odehrává. Vidí, zda to všechno myslíme naprosto vážně. Zda to není jen přetvářka a klam. A tak bychom se měli ptát sami sebe, zda to, co vystavujeme na odiv zvenku je to stejné, co máme i uvnitř.

sobota 5. listopadu 2011

NEBUDE ÚNIKU

Pavel píše v dopise Tesalonickým (1.Tesal 2-3):

2
Sami dobře víte, že Pánův den přijde jako zloděj v noci. 3Až lidé budou říkat: „Mír! Bezpečí!“ náhle je překvapí záhuba, jako když na těhotnou přijdou bolesti, a nebude úniku.

Tohle je opravdu dobré přirovnání.
Vzpomínám si, jakou jsem měla obavu z každého porodu. Poprvé - protože jsem nevěděla, co mě čeká, podruhé a potřetí - protože jsem věděla, co mě čeká :-)). Přišly bolesti a nebylo úniku. Najednou si žena přeje, aby bolesti přestaly, ale zároveň ví, že nějakým způsobem se její dítě bude muset dostat na svět. Prostě navždycky u ní v břiše zůstat nemůže ... Není úniku ... Porod nastane a musí ten proces pokračovat ... Ať žena chce nebo ne, nikdo se jí na svolení ptát nebude...

A stejně je to s tím, že jednou přijde Pánův den. V Bibli se říká, že přijde jako zloděj v noci. Člověk v noci spí a většinou si dopředu neplánuje, jak to bude probíhat, když náhodou přijde zloděj do jeho bytu. Stejně tak my nevíme, kdy Pánův den nastane.

V Mat 24 je psáno: 37Jak ale bylo za dnů Noemových, tak bude i při příchodu Syna člověka. 38Stejně jako ve dnech před potopou jedli a pili, ženili se a vdávaly se až do dne, kdy Noe vešel do archy, 39a ničeho si nevšimli až do chvíle, kdy přišla potopa a všechny smetla, tak to bude i při příchodu Syna člověka.

Až přijde Ježíš, na Zemi to nebude nijak speciální den, bude tady probíhat úplně normální život. Budeme třeba surfovat na internetu, budeme na svatbě, poletíme na dovolenou, budeme hrát doma Člověče, nezlob se. Budeme ve škole, v práci, na hřišti, v kině ... Prostě běžný život. Nic, co by nasvědčovalo tomu, že nastane změna. Bůh nám říká, že máme být připraveni. Pořád. Tím myslí, že se máme snažit žít podle toho, jak Bůh chce, podle toho, co je správné. Pak budeme připravení.

Možná se nedožijeme toho, kdy tenhle svět skončí, ale na každý pád jednou zemřeme. To je stejně nevyhnutelné jako porod. Stárneme a ten proces našeho postupného umírání pokračuje. Nemůžeme ho zastavit, nemůžeme si prodloužit věk, prostě jednou umřeme, ať chceme nebo ne.

Na závěr takové zamyšlení:
Baví se dva kamarádi - jeden v Boha a v posmrtný život věří, druhý ne.
Ten nevěřící říká: "Kamaráde, řekni mi, co z toho máš, že věříš v Boha? Nekouříš, nepiješ, za holkama nechodíš, v neděli musíš vstávat na Bohoslužbu, modlíš se ... Přemýšlel jsi nad tím, že jestli žádný posmrtný život není, tak to všechno děláš úplně zbytečně?"
A ten věřící odpovídá: "No jasně, tomu rozumím. Ale když nic nebude, nic se mi taky nestane. Ale co když to bude naopak? Co když se po smrti budeš dívat Bohu do očí? Opravdu to riskneš? To já bych se teda bál ..."

A co my - riskneme to?

Pěkný den,
Pavla